zondag 27 december 2009

Muzisch project

Voor het vak muzische grondhouding moesten we samen met een groepje een stuk voorbereiden die verschillende muzische aspecten bevatte. Wij moesten dit stuk voordragen aan het woon- en zorgcentrum St.-Andries. Het was een heel ander publiek dan we gewoon waren en dat deed toch ook wel redelijk raar voor ons. Het was ook niet zo gemakkelijk om een gepast stuk te vinden.

Ons stuk ging over de strijkijzers doorheen de tijd heen en de ultra moderne en orignele strijkijzers. De stoemperoeperevolutie.

We hadden zowel toneel, drama als muziek en dans in ons stuk verwerkt.
We hadden ons ook verkleed er was een hippie, discovrouw, Nederlandse huisman, nerd, piraat, punker, kabouter,...

Het was eens iets helemaal anders maar het was wel leuk om te doen. Ik heb me wel gamuseerd.





Virtuele rondleiding en collages

Voor het vak ICT moesten we foto's gaan maken in een school naar keuze en daar moesten we dan een soort van virtuele rondleiding mee maken. We moesten de foto's ook bewerken in picasa en verschillende collages mee maken.






Doe-stage

Na een paar keer obeserveren in de klas was het nu ook aan onze beurt. We hadden er al dikwijls aan gewerkt in de klas om de stagevoorbereidingen klaar te krijgen en bij te werken. Een paar keer samen komen met je stagepartner.

Nu was het moment aan gekomen, van 30 november tot 2 december mochten we zelf al bepaalde activiteiten overnemen in de klas. Ik vond dit wel zeer leuk dat we dit mochten. We mochten de lessen beeld, beweging en onthaal overnemen. Tussendoor mochten we dan ook liedjes zingen.

De dagen vlogen voorbij in de kleuterklas, dat is zeker wel een positief punt. Ik vind het wel echt leuk dat ik het eens mocht ervaren hoe het er werkelijk aan toe ging als je zelf les moest geven.

Ik heb wel nog een paar werkpunten gekregen maar nu weet ik waar ik nog moet aan werken en dat vind ik wel nog positief. Ik weet wel zeker dat het iets voor mij is.

Tijdens de drie dagen dat wij in de klas waren, hebben we ook de sint op bezoek gekregen. Ik vond dit een leuke ervaring. Het was zo mooi om die gezichtjes allemaal te zien, mooi hoe ze erin opgingen.

In de beeldactiviteiten lieten we de kinderen een stoomboot maken. We lieten hen stempelen, schilderen, plakken,... De stoomboot viel wel nog in de smaak bij de kinderen, dat vond ik wel leuk.

Het waren drie zeer leuke en leerrijke dagen. Wil gerust weer in een klasje gaan staan.

Stage in het lager

Op 26 oktober ging iedereen van 1 BAKO naar zijn eigen aangevraagde stage plaats in het lager. We moesten 2 uurtjes in een klas van de eerste graad van het lager observeren en  2 uurtjes in een klas van de tweede graag.

Ik mocht observeren in het tweede en vierde leerjaar. We moesten aan de hand van een aantal vragen die we mee gekregen hadden observeren. Wij moesten observeren omdat wij de eerste maandag na de herfstvakatnie terug gingen komen om zelf een les taal te geven waarin we een verhaaltje voorlezen en daarrond verder werkten in de klas.

Op 9 november was het zo ver, ik mocht zelf voor de klas gaan staan. Ik had gekozen voor het boek: klein mannetje vindt het geluk.



In het tweede leerjaar werkte ik met de foto's vanuit het boek. Ik liet de leerlingen in groepjes werken en hen de foto's in de juiste volgorde te leggen. Dit liep redelijk vlot alleen werden de leerlingen hierin redelijk druk.




In het vierde leerjaar pakte ik het anders aan. Ik liet de leerlingen eerst luisteren naar het verhaal en daarna kregen ze van mij elk een klavertje vier en in elk blaadje mochten ze een ding, cijfer, persoon, ... opschrijven dat hen geluk bracht. Onderaan mochten de leerlingen dan een eigen situatie op schrijven dat ze zelf tegen gekomen hadden waarbij ze heel veel geluk hadden. Hierna overliep ik alles eens met de leerlingen en schreef ik dingen aan het bord.


Vooraanzicht en profiel

Dit is nog een opdracht van beeld. We moesten onze overbuur tekenen aan de hand van de theorie dat we gekregen hadden van de leekracht. Dit is nog niet zo gemakkelijk, ik heb er redelijk veel moeite mee gehad. Ik ben toch wel een paar keer opnieuw begonnne.




We moesten ook een profiel tekenen van een persoon dat kan voorkomen maar dat je toch uit je fantasie haalt. Je moest hiervoor informatie opzoeken en gebruiken want je mag geen neus, oor, ogen, ... uit je gedachten tekenen. Ik heb mij gebasseerd op een rijkeluis meisje en een prinses. Ik kwam dit uit.




Om in het thema te komen van de periode moesten we een sint en een piet tekenen. Hiervoor moesten we ook informatie opzoeken. Het was niet zo gemakkelijk om een piet en een sint te tekenen. Een piet ging nog wat makkelijker dan een Sint, is moeilijk door zijn baard.






Masker

Dit is ook een opdracht voor beeld.

We moesten op basis van gevonden informatie een fantasie monster/dier/mens maken. We deden dit met papier maché. We moesten ervoor zorgen dat je op het einde de ballon vorm minder kon zien dan in het begin. Je moest ruimtelijk gaan werken. Met bijvoorbeeld: karton, kroonkurken, proppen papier, kippenhaas,...

Ik heb mij gebasseerd op een mens maar in bepaalde dingen overdreven en dingen bij geplaatst en groter gemaakt. De ogen zijn het onaardige deel van mijn masker en de rest is aantrekkelijker op kindervlak.

Ik vond dit wel eens iets anders, had nooit gedacht dat ik nog iets moois ging uitkomen. Alles is een uitdaging maar zo zie je dat het uiteindelijk ook allemaal kan lukken.

Ik steek er ook een foto bij zodat je mijn masker eens kan zien.


Tweedaagse Westmalle

Op de tweedaagse in Westmalle waren alle 1ste jaarstudenten aanwezig van zowel BAKO, BALO als Werkplekleren.

Wij moesten allen op ons eigen in Antwerpen geraken en dan werden we in Antwerpen op gepikt door verschillende bussen om ons naar onze verblijf plaats te brengen


Bij de eerste dag werden we allen in verschillende groepen gedeeld en moesten we elk 3 sessies bijwonen.

Ik zal nu de verschillende sessies uitleggen:


1. Beeld

Bewust wording van de dingen die we kunnen gebruiken om een kunstwerkje te maken.

 Ik heb hieruit geleerd dat iedereen een ander idee heeft over beeld en hoe het gemaakt moet worden. Je merkt ook dat de mensen in hetzelfde beeld andere dingen zijn dan jijzelf.
Als je een beeldstuk maakt dan kan je je baseren op 8 beeldaspecten.

1. Licht
2. Ruimte
3. Lijn
4. Vorm
5. Kleur
6. Compositie
7. Textuur
8. Techniek

Voor verdere uitleg zie aparte bundel. Het is aangeduid wat belangrijk is.
Een foto:



2. Drama

Situaties uitbeelden met groepjes, karakters duidelijk maken, …

 In deze sessie kon je je hele lichaam gebruiken om iets duidelijk te maken. Ik vond dit wel niet zo gemakkelijk om te doen en ook niet om te raden wat de andere aan het uitbeelden is.

 Je kan heel veel uitleggen met je non-verbale gedrag.


3. Beweging

Allemaal verschillende dingen uitbeelden aan de hand van bewegingen. Er zijn verschillende aspecten waarmee je rekening moet houden. Tijd, krach, ruimte en lichaam.

 Leren gebruik maken van de ruimte

 Creativiteit kan nooit verkeerd zijn.


4. Muzisch taalgebruik

Bij deze sessie kon je op een andere manier leren praten met meer variatie in je stem, meer intonatie,…
Je leerde ook een verhaal maken rond een paar aantal woorden.
 Ik heb zelf deze sessie niet uitgevoerd.


5. Muziek

Je mag hier vrij bewegen en vrij geluiden maken. Je mag gebruik maken van verschillende instrumenten en je mag zelfs ook instrumenten gaan maken.



’s Avonds van de eerste dag zou er normaal een kampvuur geweest zijn maar dit is niet kunnen doorgaan. ’s Avond kon je dan kiezen tussen verschillende activiteiten: dansen, muziek maken, … Ik heb gekozen voor dansen en het was een zeer aangename dag.


De tweede dag:

Hierop werden we terug in verschillende kleinere groepen verdeeld en moesten we uitleg geven over ons potje natuur. Ons potje natuur moesten we beschrijven door aan iedere letter een eigenschap van jezelf toe te passen. Samen met je groep moest je dan een keuze maken tussen de verschillende potjes natuur en daar rond verder werken. Met je groep moest je dan een muzisch ding uitwerken en dan voorstellen aan de grote groep. Hierna vertrokken we weer allen met de bus naar het station van Antwerpen.

De koffer

Voor beeld moesten wij een opzoek gaan naar een oude koffer. Ik had geluk want ik had al één, ik had dit al op gevangen van andere studenten die ook in de katho in Tielt zaten dat je idt moest hebben. Dus was ik al op zoek gegaan.

De opdracht was dat je je koffer helemaal moest bewerken zodat het aantrekkelijk was voor de kinderen. Je kan dan deze koffer ook mee doen op stage. Dit was een opdracht voor het vak beeld. Je moest op zoek gaan achter een mooie tekening of prent of zelf iets ontwerpen om dat dan op je koffer te gebruiken.

Het eerste wat je met je koffer moest doen was hem helemaal bewerken met een primer zodat de acrylverf dat je later zal gebruiken er niet kan afpellen. Het zou namelijk zeer jammer zijn voor je werk. Hierna moet je je tekening, prent, ... op je koffer overtekenen via een projecter of ja kon ook je afbeeldingen vergroten en het zo aanbrengen. Je had zelf de keuze.

Als de tekening erop stond kon je verder beginnen werken. Nu kon je echt beginnen aan het leuke werk, vind ik toch. Je moest nu de hele koffe beginnen schilderen met acrylverf. Ik heb wel geleerd dat je altijd het beste begint met de achtergrond en dan best naar binnen gaat. Al doende leert men zeggen ze, dat heb ik nu ook ondervonden.

Op mijn koffer staan er twee beren, de ene is de papa en de andere is het kleintje. aan de voorkant zie je de beren hun gezichtje en aan de achterkant zie je de ruggen. Ik heb er een paar foto's bij gestoken zodat je het een beetje kunt voorstellen hoe het eruit ziet.




woensdag 18 november 2009

Daguitstap naar Het museum van schone kunsten en Planckendael

Op woensdag 21 oktober vertrokken we met alle studenten van 1 BAKO om 8uur 30 aan de parking van de katho Tielt. We gingen als eerste richting Gent om daar het museum van Schone Kunsten te bezoeken. We werden in groepen gesplitst zodat de rondleiding wat vlotter zou verlopen. We kregen daar een mooie en goede rondleiding doorheen het museum. We zagen niet veel schilderen of werken maar we kregen wel heel duidelijke uitleg over hoe we deze schilderijen konden uitleggen aan kleutertjes. We kregen ook tips over hoe we verder konden werken op deze werken.




Hierna gingen we allen terug de bus op en reden we richting Planckendael. We kregen daar de ruime tijd om iets te eten in de restaurantjes of onze eigen boterhammen op te eten. Hierna werden we terug in groepen verdeeld en gingen we mee met onze gids. Deze gids legde bij elk dier goed uit van welke dingen je kon vertellen aan kleutertjes en welke dingen je beter achterwege liet. Hij gaf ook tips over hoe we de tijd konden doven tussen de verschillende dieren. Bv. De olifantenpas doen, springen als een kangoeroe,… Ik heb bij deze rondleiding veel bijgeleerd want ik had er nog nooit op gelet dat er in dat park af en toe kistjes hangen of staan waar materialen in zitten. Deze materialen kunnen we zeer goed gebruiken om kinderen opdrachtjes te laten uitvoeren of dingen te tonen van de dieren. Zodat de kleutertjes je beter verstaan.

Ik vond deze dag een zeer aangename, leerrijke en uniek ervaring.

Welkom

Welkom op mijn blog,

Op mijn blog zal u alles kunnen lezen over de uitstappen, stages, taken die we moeten maken doorheen de driejarige opleiding voor kleuterleidster. Ik hoop dat het jullie iets kan bij brengen en dat het aangenaam lezen is.